Ga naar de inhoud
Area54 » American Cosmic D. W. Pasulka

American Cosmic: ufo-geloof als nieuwe godsdienst

American Cosmic: UFOs, Religion, Technology is één van de populairste ufo-boeken van de laatste jaren. Deze etnografische studie werd in 2019 geschreven door professor Diana Walsh Pasulka, hoofd van het Departement van Filosofie en Godsdienstwetenschappen aan de Universiteit van North Carolina Wilmington. Haar centrale thesis is dat het geloof in ufo’s en aliens alle kenmerken heeft van een nieuwe godsdienst. Deze stelling documenteert zij met de beschrijving van haar ontmoetingen met bekende en onbekende figuren uit de ufo-cultuur en verwijzingen naar verslagen van contacten met niet-menselijke intelligenties uit de katholieke geschiedenis.

In American Cosmic brengt D. W. Pasulka verslag uit van haar gesprekken en ervaringen met onderzoekers, ondernemers en ‘gewone’ mensen die gefascineerd zijn door ufo’s, erin geloven en ontmoetingen hebben gehad met niet-menselijke intelligenties. Waar contacten met het bovennatuurlijke in de klassieke godsdiensten als iets goddelijks worden geduid, is er in de voorbije decennia dankzij de media een ufo-cultuur ontstaan die het toelaat om gelijkaardige gebeurtenissen in een buitenaards kader zin te geven.

Een klassiek voorbeeld hiervan zijn de herhaalde bovennatuurlijke verschijningen in Fatima, Portugal, van 1916 tot 1917. Vanuit de katholieke geloofsleer beschouwd, waren duizenden mensen er getuige van de miraculeuze terugkomst van de Heilige Maagd Maria. Voor ufo-gelovigen echter, staat het buiten kijf dat het om ontmoetingen met een buitenaardse intelligentie ging.


De Onzichtbaren

Tijdens haar onderzoek brengt D. W. Pasulka academici samen met wetenschappers die in dienst zijn van Amerikaanse overheidsagentschappen en de ruimtevaartindustrie. Opvallend is dat beide groepen een heel andere dynamiek vertonen in hun queeste naar het ontsluieren van de ufo-mysteries.

Klassieke academici – zoals Carl Gustav Jung, Jacques Vallée, Jeffrey Kripal en John Mack – treden op de voorgrond met hun ufo-onderzoek en delen hun bevindingen en hypotheses met hun collega’s. Het zwijgzame zogenaamde ‘Onzichtbare College’ (The Invisible College) daarentegen, is een groep topwetenschappers die in alle stilte en anonimiteit het fenomeen bestudeert. Het zijn ‘verborgen wetenschappers’ die bang zijn voor het stigma rond het ufo-thema en/of werken op projecten waar een strikte geheimhoudingsplicht geldt. Zij zijn vaak niet op de hoogte van elkaars bestaan of hun gemeenschappelijke onderzoeksveld en zij laten heel weinig sporen na op het internet.


Het mysterie Tyler D.

De rode draad van American Cosmic wordt gevormd door de ontmoetingen en belevenissen van Pasulka met een anonieme wetenschapper en miljonair onder het pseudoniem Tyler D. Tyler is een ruimtevaartingenieur die tot de ‘onzichtbaren’ behoort. Hij werkte voor het space shuttle programma van de NASA, is eigenaar van verschillende bedrijven en heeft tientallen patenten op zijn naam staan in de wereld van de ruimtevaart en de biotechnologie. Volgens Tyler D. werd de inspiratie voor deze patenten hem tijdens zijn meditaties “geschonken” door een hogere, niet-menselijke intelligentie.

Het in de ufo-wereld meest besproken verhaal uit het boek, is het verslag van een bezoek aan een geheime plaats in de woestijn van New Mexico. Volgens Tyler is hier in 1947 een ufo neergestort en zijn er nu nog altijd brokstukken van het toestel te vinden. Het gaat niet om de legendarische site in de buurt van Roswell, maar om de locatie van een minder bekende ufo-crash, waar Diana Pasulka en een eveneens ‘onzichtbare’ wetenschapper – met als pseudoniem James Masters – geblinddoekt naar gebracht worden.

Na de berging van de ufo, bezaaide het Amerikaanse leger de site met lege blikken om het werken met metaaldetectoren te bemoeilijken. Gelukkig kunnen zij dankzij hun speciale gereedschap toch originele brokstukken terugvinden tussen de rommel. Tyler suggereert dat het “geschenken” zijn die door de buitenaardse intelligentie bewust aan de mensheid werden gegeven. Of anders gezegd, dat ufo-crashes evenementen zijn die in scène worden gezet door niet-menselijke intelligenties om ons te helpen in onze evolutie.

De artefacten worden later met de meest geavanceerde technologie door James en zijn team onderzocht. Hun conclusie? Het materiaal is niet van aardse oorsprong en kan hier onmogelijk worden gemaakt. Een wetenschapper beweert zelfs dat het “niet in dit universum kan worden vervaardigd”.

Professor Diana Walsh Pasulka © americancosmic.com

In hun laatste reis samen, gaan Diana en Tyler op onderzoek in de geheime archieven van het Vaticaanse Ruimteobservatorium. Daar bestuderen zij 17de-eeuwse kerkelijke verslagen over heiligen die in de lucht zweven en bilocatie of het tegelijk op twee plaatsen aanwezig zijn, twee fascinerende paranormale vermogens die ook in ufo-verslagen voorkomen.

Het boek eindigt met een reeks ontmoetingen in Rome waardoor Tyler het licht ziet en zich bekeert tot de Rooms-Katholieke Kerk. En zo vond een ‘ufo-believer’ de weg terug naar het ware geloof…


Academische openheid

Het is niet de eerste keer dat het verband tussen het ufo-geloof en christelijke godsdiensten wordt gelegd. Waarom kreeg de publicatie van American Cosmic in 2019 dan zo’n weerklank? Voornamelijk omdat het werk kan worden gezien als een teken van een frisse wetenschappelijke openheid over het ufo-fenomeen. Dat een vermaarde professor in religieuze studies een boek over dit onderwerp kan publiceren bij Oxford University Press is tekenend voor een nieuw klimaat waarin het onderwerp ook in academische kringen niet langer taboe is.

Bij ufo-onderzoekers spreekt het verhaal van Tyler D. en James Masters het meest tot de verbeelding. Het gaat om een nieuwe getuigenis over topwetenschappers die in de schaduw betrokken zijn bij de studie van het meest begeesterende fenomeen aller tijden. Ondertussen is duidelijk geworden dat Tyler D. het pseudoniem is voor NASA-ingenieur Timothy Taylor en dat Garry Nolan, bekend omwille van zijn studies van metamaterialen, achter de naam James Masters schuilt.

In American Cosmic presenteert Pasulka een niet echt originele theorie die evengoed in een korter formaat tot zijn recht was gekomen. De verhaallijn is best onderhoudend en goed onderbouwd, maar het boek is een iets te lang uitgesponnen ‘roadtrip’ die ons meeneemt op haar onderzoeksreis.

De essentie hebben wij hier samengevat. Voor wie een goed beeld van American Cosmic wil krijgen, bevelen wij graag de podcast van Lex Fridman met Diana Walsh Pasulka aan.


American Cosmic: UFOs, Religion, Technology | Pasulka, D. W. | Oxford University Press Inc., New York | Eerste druk februari 2019 | 288 pagina’s | ISBN 978-0190692889

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te bezoeken, aanvaard je onze cookies en privacy voorwaarden.  Meer weten