Ga naar de inhoud
Area54 » Ufo Hoorzitting Senaat Brazilië

Braziliaanse Senaat zit vijf uur lang samen over ufo’s

Op 24 juni 2022 hield de Braziliaanse Senaat een hoorzitting over ufologie. Tijdens de ruim vijf uur durende openbare sessie brachten deskundigen verslag uit over hun onderzoek naar ongeïdentificeerde luchtverschijnselen en gaven zij gedetailleerde informatie over talrijke onverklaarbare ufo-evenementen uit de Braziliaanse geschiedenis. Opmerkelijk is dat ook het thema van “buitenaardse” ontvoeringen aan bod kwam.

Een maand eerder pakte de Senaat van de Verenigde Staten al uit met een zitting over ufo’s. Toch kan het contrast tussen beide landen niet groter zijn. Terwijl het bij de Amerikanen vooral een korte, saaie en niets onthullende vertoning werd, kozen de Braziliaanse volksvertegenwoordigers voor een grondige aanpak waarin de rijke geschiedenis van het raadselachtige fenomeen door deskundigen werd toegelicht.

De Braziliaanse ufo-zitting werd voorgezeten door senator Eduardo Girão en liet nationale en internationale ufo-experten aan het woord. Onder hen Gary Heseltine, een gepensioneerde Britse detective en ufo-onderzoeker, de Amerikaan Robert Salas, die in 1967 zag hoe ufo’s kernraketinstallaties stillegden, en regeringsadviseur Thiago Ticchetti, tevens voorzitter van de Braziliaanse Commissie van Ufologen.

Girão vermeldde fijntjes dat de Braziliaanse luchtmacht, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, al meer dan twintigduizend pagina’s heeft vrijgegeven met verslagen over bewegingen van ruimtevaartuigen die de moderne technologie niet kan verklaren. Wat meer is: Brazilië was in november 1954 het eerste land ter wereld om de echtheid en de ernst van het ufo-fenomeen te erkennen.


De Nacht van de Ufo’s in 1986

Foto van het traject van een onbekend vliegend voorwerp tijdens de Braziliaanse Nacht van de Ufo’s in 1986

Tijdens de hoorzitting werd uitgebreid verslag gemaakt van het meest bekende ufo-incident op Braziliaans grondgebied, die de nationale geschiedenis ingang als de “Nacht van de Ufo’s”.

Op 19 mei 1986 werden 21 ongeïdentificeerde vliegende voorwerpen, waarvan sommige een diameter tot 100 meter hadden, waargenomen door honderden getuigen, zowel burgers als militairen, in vier zuidelijke staten.

De ufo’s werden ook door de Braziliaanse luchtmacht op radar geregistreerd en haalden duizelingwekkende snelheden tot kilometer 18.500 per uur. Vijf straaljagers stegen op om de vermeende indringers te onderscheppen, zonder succes.

“Soms hadden de piloten visueel contact met de doelen, maar registreerden de radars niets. Andere keren pikten de radars zelfs de aanwezigheid van objecten op, maar konden de piloten ze niet zien. De luchtmacht hield alleen rekening met de waarnemingen die gelijktijdig werden bevestigd”, aldus vluchtleider Sérgio Mota.


Een duik in de Braziliaanse ufo-geschiedenis

Ook andere bekende en minder bekende waarnemingen uit de Braziliaanse geschiedenis werden door ufologen voorgesteld. Zij brachten de verscheidenheid van het fenomeen mooi in beeld.

Foto van de ufo nabij het eiland Trindade, Brazilië, 1958

Het vroegste verslag dat werd besproken dateert van 16 januari 1958. Nabij het eiland Trindade zag de bemanning van een marineschip een zilveren schijf uit het water opstijgen die om hen heen cirkelde en vervolgens terug in zee verdween. Deze vliegende schotel werd ook op foto’s vastgelegd. Over de echtheid van deze beelden wordt ruim zestig jaar later nog steeds gedebatteerd.

Als tweede voorval kwam de Ubatuba-waarneming ter sprake. In september 1957 zagen verschillende badgasten hoe een vliegende schotel met een ongelooflijke snelheid het strand van Toninha naderde. Toen het object op het punt stond in het water te storten, schoot het omhoog en ontplofte het boven de zee. Enkele getuigen verzamelden brokstukjes van de ufo en het lichte, metaalachtige materiaal werd wetenschappelijk onderzocht. Uit de recentste analyse door ufo-onderzoeker Jacques Vallée, blijkt dat het om magnesium gaat met een zuiverheid die zo hoog is, dat het – voor zover geweten – niet te vervaardigen is met onze huidige technologie.

Een brokstukje van de Ubatuba-ufo, Brazilië, 1957

Een andere waarneming stamt uit 1977 en 1978, toen burgers in de buurt van de stad Colares naar verluidt werden aangevallen en gedood door onverklaarbare lichten.

Ook de zogenaamde “Aanval van Acre” uit 2014 kwam aan bod. Toen meldden inheemse stammen van het Amazonegebied talrijke ufo-incidenten, waaronder een zilveren vaartuig dat landde en een zwangere vrouw met een lichtstraal doodde.

Opmerkelijk is dat vervolgens mysterieuze ontvoeringen werden besproken. De bekendste Braziliaanse “buitenaardse” ontvoering is deze van Antonio Villas-Boas en is ook één van de oudste verslagen over dit fenomeen. In 1957 zag Villas-Boas een ufo naderen en landen op het veld waarop hij werkte. Drie ‘mannen’ die een soort duikuitrusting droegen stapten uit, namen hem gevangen en brachten hem aan boord. Na een fysiek onderzoek, werd hij gedwongen om seks te hebben met een naakte ‘vrouw’. Later onderzoek wees uit dat Villas-Boas stralingsvergiftiging had opgelopen tijdens dit incident.

– Laatste update: 28/07/2022 –

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te bezoeken, aanvaard je onze cookies en privacy voorwaarden.  Meer weten