Ga naar de inhoud
Area54 » Ufo-hoorzitting 17 mei 2022

Ufo-hoorzitting in het Amerikaanse parlement: historisch?

Op 17 mei 2022 hield het Amerikaanse parlement voor het eerst in ruim een halve eeuw een openbare hoorzitting over ufo’s. Dat is meteen ook het enige dat dit evenement “historisch” heeft gemaakt. Tijdens de zitting hielden twee hooggeplaatsen van de Amerikaanse defensie zich keurig aan de officiële verhaallijn rond onbekende luchtverschijnselen.

De ufo-hoorzitting werd in de subcommissie voor terrorismebestrijding, contraspionage en wapenbeheersing van het Huis van Afgevaardigden gehouden. Na een publiek gedeelte dat anderhalf uur duurde (volledige video van de ufo-hoorzitting), werd de zitting achter gesloten deuren verdergezet. Aan het woord kwamen Scott W. Bray, adjunct-directeur van de inlichtingendienst van de US Navy, en Ronald S. Moultrie, de vicesecretaris voor inlichtingen en veiligheid die toezicht houdt op de Airborne Object Identification and Management Synchronization Group (AOIMSG), de officiële ufo-onderzoeksgroep van het Pentagon.


400 onverklaarbare waarnemingen: gevaar, maar geen mysterie

Mede door het wegwerken van het stigma rond ufo’s de voorbije jaren, heeft de AOIMSG zo’n 400 onverklaarbare militaire waarnemingen van onbekende vliegende objecten verzameld die teruggaan tot 2004. Deze schendingen van het Amerikaanse luchtruim vormen een gevaar voor de veiligheid van het land.

“We weten dat onze militairen te maken hebben gehad met ongeïdentificeerde luchtverschijnselen, en omdat ufo’s potentiële vliegveiligheids- en algemene veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, leveren we een gerichte inspanning om de oorsprong ervan vast te stellen.”

Ronald S. Moultrie, hoofd van de AOIMSG

Het Pentagon is ervan overtuigd dat het ufo-mysterie door het vergaren van meer gegevens en het toepassen van de juiste procedures uiteindelijk opgelost kan worden.

Voor de mogelijke verklaringen wordt gekeken naar onbekende systemen of vaartuigen van vijandelijke mogendheden, geheime militaire technologie van eigen bodem en natuurlijke fenomenen. Er zijn volgens het Pentagon momenteel geen aanwijzingen voor een buitenaardse oorsprong van ufo’s, al kan dit niet worden uitgesloten.


Ufo’s uit Navy-video’s zijn drones

De demystificatie van het ufo-fenomeen wordt kracht bijgezet met een voorbeeld. Scott Bray doet uit de doeken hoe twee verschillende rapporten van vliegende driehoeken konden worden verklaard door beide waarnemingen met elkaar te vergelijken.

Het gaat om incidenten op verschillende locaties en op verschillende tijdstippen in 2019: de zogenaamde “piramidevormige” ufo die door de Navy werd gefilmd voor de kust van Californië en de radarwaarneming van een “zwerm” ufo’s voor de kust van San Diego, waarvan de beelden in 2021 openbaar werden gemaakt. Na onderzoek luidt het verdict dat het drones zijn die er als driehoeken uitzien op nachtcamera’s. Wie deze drones bestuurt, wordt niet verduidelijkt.

“We zijn we er nu redelijk zeker van dat deze driehoeken overeenkomen met onbemande luchtsystemen in het gebied. De driehoekige gedaante is het resultaat van licht dat door de nachtkijker valt, en vervolgens wordt geregistreerd door een SLR-camera.”

Scott W. Bray, inlichtingendienst US Navy

En zo komt een einde aan de zorgvuldig opgebouwde mediahype rond de recentst vrijgegeven ufo-video’s van de Amerikaanse marine.


Bestrijding van “desinformatie” over ufo’s

Een opmerkelijke passage die vaak in de berichtgeving over de ufo-hoorzitting ontbreekt, was de uitwisseling tussen het Republikeinse parlementslid Darin LaHood en Ronald Moultrie over de problematiek van valse informatie die door amateur-ufologen (en eventueel vijandige landen) zou worden verspreid. Ze zijn er het over eens dat hier paal en perk aan moet worden gesteld in het belang van de staatsveiligheid en dat hier beleidsnormen rond uitgewerkt moeten worden.

Dat de Amerikaanse inlichtingendiensten controle willen verkrijgen over hoe het ufo-thema wordt gebracht en welke aspecten al dan niet bespreekbaar zijn in de media, was al geweten. Het is echter verontrustend dat men nu de pijlen richt op het onafhankelijke ufo-onderzoeksveld en aangeeft dat een wettelijk kader zou kunnen worden uitgewerkt om deze “desinformatie” te bestrijden.

– Laatste update: 20/05/2022 –

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te bezoeken, aanvaard je onze cookies en privacy voorwaarden.  Meer weten